2013

Kötelező biztosítás 2013 - de mire ez a nagy felhajtás?

Újra itt a nyakunkon a kötelező biztosítás 2013. évi kampánya, de igazából ez már nem is kampány, lassan senkit sem érdekel, vagyis elkezdődhet a díjemelkedés tartós időszaka!

A kötelező biztosítás 2013. évre újra jelentősen átalakul, mint ahogy 2010-től az ügyfelek minden évben szembesülhettek markáns változásokkal:

  • 2010.01.01. - egységes évforduló eltörlése
  • 2011.01.01. - addigi hengerűrtartalom helyett teljesítmény alapú árazás bevezetése
  • 2012.01.01. - 30%-os baleseti adó bevezetése
  • 2013.01.01. - több alkalommal is hirdethetnek díjakat a biztosító társaságok
  • 2013.01.01. - csak 60 nappal az évforduló előtt válthatnak biztosítót az ügyfelek

A korábbi változásokról az oldalunkon több alkalommal is írtunk, ezért most csak az utolsó, több alkalommal történő díjhírdetésre és a kötelező biztosítás 2013. évi változásaira és tendenciákra koncentrálunk az ügyfelek szemszögéből.

Az idei évi kampányt véleményünk szerint az érdektelenség és a rekord alacsony biztosítót váltók száma fogja jellemezni, miközben a biztosító társaságok a minőségi kiegészítő szolgáltatások bevezetésére fogják helyezni a hangsúlyt. Igazából 2010. január 1-től a piac újrafelosztása megtörtént, jelenleg a biztosító társaságoknak inkább a jó ügyfélkörük megtartása lehet a cél, a rossz/nagyobb kárhányadot produkáló ügyfelek kiszórása. A jelenlegi díjszintekről egyszerűen nincs hova tovább díjat csökkenteni, új piac megszerzését előtérbe helyező társaságok akár jelentős, több milliárd forint veszteséget is elkönyvelhetnek. Az is látszódik, hogy a keresztértékesítés - casco és lakásbiztosítás - nem működik jelen rossz gazdasági környezetben, illetve nem segíti elő a bevezetendő biztosítási adó sem.

Az egységes biztosítási évforduló eltörlésével a kötelező biztosítással rendelkezők mintegy 20%-25%-nak már nem január 1-i az évfordulója, számukra a kötelező biztosítás váltás már nincs "célkeresztben", mivel a kampány időszakon túl (november) szinte alig hallani, erre csupán a biztosító által megküldött index levélben kap tájékoztatást.

A kötelező biztosítási piac liberalizációjának jegyében meghirdetett 2013. évi változás, amely alapján a biztosítók már bármennyi alkalommal és bármikor - de 60 nappal előtte jelezniük kell - díjat módosíthatnak, egyértelműen a díjak emelkedéséhez vezet. Ennek oka, hogy a biztosítási díjverseny nem éleződik ki 1-2 hónapra a biztosító társaságok között, a kampány reklám mértéke elhagyagolható lesz, az év közi ügyfelek meg kapkodhatják majd a fejüket a díjak láttán, főleg úgy, hogy számukra már csak az évforduló előtt 60 nappal korábban lehet biztosítást váltást kezdeményezni 2013. január 1-től!

Azoknak az ügyfeleteknek, akik mégis beneveznek a kötelezőváltás 2013 össznépi játékára újra ebben a kampányban, érdemes lesz megnézni a megcélzott biztosító társaságot, mert könnyen előfordulhat jövőre, hogy pár biztosító kiszáll ebből a veszteséges üzletágból és ez által további adminisztrációs terhet ró az ügyfélre, illetve újra biztosító váltásra kényszerülhet.

A kötelező biztosítás 2013. évi díjait idén még egységesen október 30-án hirdetik meg a biztosító társaságok a weboldalaikon, kettő országos napilapban (kb. 30 oldal!), valamint talán már a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján is. A díjak gyors összehasonlítását továbbiakban is az interneten elérhető 2013. évi online kalkulátorok segítségével lehet a legkönnyebben megtenni, erre számos lehetőség adott, azonban érdemes jó nevű, régóta a szakmában tevékenykedő alkuszcéget választani, illetve az adminisztrációs kötelezettségeket szigorúan betartani.

*