Alacsony a kötelező biztosítót váltók száma 2012-re

A díjcsökkenés felülmúlta, az eddig biztosítót váltók száma pedig jelentősen alulmúlta az előzetes várakozásokat.

A kötelező biztosítás 2012. évére a biztosítók által közzétett díjak esetében akár 20-30%-os megtakarítás is elérhető, ezáltal a bevezetendő baleseti adó akár teljes mértékben megnyerhető egy jó kötelező biztosítás 2012. évi váltással. A tények azonban azt mutatják, hogy az ügyfelek nem kívánnak 1-2 ezer forintos megtakarítás végett adminisztrációs ügyet magukra vállalani, ezért még ha drágábban is, de maradnak a jelenlegi biztosító társaságuknál. A másik nagy probléma - amely inkább már a biztosítási szakmát érinti - hogy az ügyfelek felé folytatott kommunikáció egyfajta csatározása fajult, a MABISZ díjnavigátor propagálok által, online alkuszok és a direkt biztosítók között. Ebbe a sorba illeszkedik bele, hogy a PSZÁF biztosítót bírságolt és 7 biztosító társaságnak pontosítania, újra közzé kellett tennie a tarifákat.

Az ügyfelek életét tovább nehezíti, hogy a kötelező biztosítás 2012. évi kampánya minden korábbi képzeletet felúlmult az intenzitásával, a biztosítók keresztértékesítéssel próbálják az ügyfeleket magukhoz csalogatni, azonban ez jelentős gondot okozhat, ha nem megfelelő módon és nem határidőre kerülnek felmondásra az egyéb szerződések.

Akik váltani szeretnének és év végi évfordulós szerződésük van, nekik december 1-ig kell felmondaniuk a meglévő szerződésüket és december 31-ig megkötni az új szerződést 2012. január 1-i kockázatviselési kezdettel.

*