Kötelező 2014. - év végi váltás

20142014. évre a biztosító társaságok november 2-án hozzák nyilvánosságra a 2014. január 1-től esedékes és érvényes kötelező tarifákat. Az idei évi év végi kampányban már csak azok az ügyfelek válthatnak, akik 2010 január 1. előtt vásárolták meg az autójukat, mivel számukra megmaradt a évforduló váltás lehetősége. A több mint 4 millió ügyfél közül a kötelező 2014. évi kampányban történő váltás azonban már csak alig több mint 2,2 millió ügyfelet érint. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy idén folyamatosan emelkedtek a kötelező díjak év közben, amely akár már a kampányban is folytatódhat, ezért mindenki számára érdemes leellenőriznie a díját!

 

>> Kötelező 2014. évi online kalkulátor, váltás és felmondás <<

 

A kötelező 2014. évi díjakat az ügyfelet leginkább a biztosítási alkuszok által üzemeltetett online kalkulátorok segítségével hasonlítják össze. Általában az alkuszok ezen túlmenően az új szerződés megkötésében és a régi kötelező biztosítás felmondását is elintézik az ügyfelek helyett, mindezt teljesen díjmentesen, egy alkuszi megbízás szerződés alapján.

A 2014. évi váltás esetén az alábbiakra érdemes odafigyelni:

  • a meglévő szerződés évfordulóját ellenőrizni szükséges
  • érdemes megvárni a meglévő biztosító index levelét (évforduló előtt 50 nappal kerül kiküldésre), mert ha kedvező díjat ajánl és nem szeretnénk váltani, akkor nem kell semmit tennünk
  • ha váltani szeretnénk, akkor a felmondást legkorábban az évforduló előtt 60 nappal korábban fogadják be a biztosítók, de legkésőbb 30 nappal korábban be kell érkeznie
  • váltás esetén az új szerződést évfordulóval érvényesen meg kell kötnünk
  • biztosítók évente több alkalommal hirdethetnek már újabb díjakat, de 60 nappal korábban közzé kell tenniük azokat
  • a díjhirdetést a biztosítóknek online módon kell megtenniük, az MNB a MABISZ és a saját weboldalukon (papír alapon már nem teszik közzé)

A korábbi évekkel ellentétben kevés kötelező 2014. évi váltóra számítanak a biztosítók, csupán 400-500 ezer főre. Ennek oka, hogy aki tehette már optimalizálta a kötelező biztosításának éves díját, ezért akár mérsékelt emelkedés esetén is - kerülve a váltásból eredő kockázatot - marad a meglévő biztosítójánál.

 

*