Kötelező biztosítás 2012. évi díját 30%-os baleseti adó terheli meg

A kötelező biztosítás 2012. évi díjára 30%-os baleseti adót vezetnek be. Az intézkedés célja, hogy a hiányos Országos Egészségbiztosítási Pénztár kasszáját részlegese ezzel pótolják, mivel ettől az intézkedéstől min. 30 milliárd Ft árbevételt várnak. A baleseti adó bevezetését azzal magyarázzák, hogy a biztosító társaságok a közúti baleset sérültjeinek kiadásaihoz nem járulnak eléggé hozzá, de erről részletes nyilvántartást nem vezetnek. 

A 30%-os baleseti adó a szerződőket másképp érintik. Legnagyobb mértékben a díjak az amúgy is drága autóbusz, teherautó és vontatók esetében nőhetnek, itt akár szerződésenként 80.000 Ft-al is. A személygépjárművek esetében a díjnövekedés 2012. évre 7.000-8.000 Ft lehet, legkisebb mértékben a motorkerékpárok és utánfutók tulajdonosai érezhetik meg a baleseti adót. Az adó bevezetése a kötelező biztosításban akár az online biztosítási alkuszok számára kedvező is lehet, mivel az ügyfelek még jobban meg fogják vizsgálni az alapdíjakat és lehetőség szerint a legolcsóbb kötelező biztosítás 2012. évi szerződést fogják választani, hogy a lehető legkevesebb baleseti adót fizessék meg.

A biztosító társaságoknak sem jó a baleseti adó bevezetése, mivel ennek megfizetése és beszedése az ő felelősségük lesz, illetve azon ügyfelek esetében akik nem fizetnek díjat, ott is be kell fizetniük a baleseti adó összegét. További gond, hogy a kötelező biztosítás 2012. évi tarifahirdetése már nagyon közel van (október 30.), ezért a baleseti adó tarifába történő beépítése és adminisztrációs feladatok megoldása komoly kihívás elé állíthatja a biztosítókat.

*