Kötelező biztosítási szerződés kötése 2012-re

Alapvetően két helyen köthetünk kötelező biztosítási szerződést 2012-re az interneten: a biztosítók internetes portáljain, vagy online biztosítási alkuszoknál.

Míg a biztosítók oldalain csak az adott biztosító díjait és szolgáltatásait ismerhetjük meg, a független biztosításközvetítők, vagy más néven alkuszok weboldalain egyszeri adatbevitellel néhány perc alatt általában az összes piaci biztosító díját megkapjuk, és kedvező ajánlat esetén akár helyben meg is köthetjük kötelező biztosítási szerződésünket.

Online alkuszoknál a szerződéskötés általában 3 fő lépésből áll:

  • A gépjármű paramétereinek és a díjszámításhoz szükséges egyéb adatok megadásával a kalkulátor kiszámolja nekünk a biztosítók érvényes tarifái alapján a biztosítási díjat, amit a folyamat végén összehasonlító táblázatban kapunk meg. A díjszámítást a legtöbb helyen továbbíthatjuk e-mailben, vagy elmenthetjük a rendszerben, hogy a későbbiekben ne kelljen újra bevinni az adatokat.
  • A számunkra kedvező biztosítási ajánlat kiválasztása után a szerződéskötéshez szükséges adatok megadásával rögzítésre kerül a rendszerben a biztosítási ajánlat és a folyamat végén megkapjuk a szerződéskötéshez még szükséges dokumentumok listáját, valamint az alkuszi megbízólevelet.
  • A kedvezményekre jogosító dokumentumok és az aláírt alkuszi megbízólevél visszaküldése után – ami általában történhet személyesen, postai úton, telefaxon, e-mailben vagy elektronikusan feltöltve a szerződéskötéskor a rendszerben létrehozott saját mappánkba – e-mailben vagy saját mappánkba feltöltve megkapjuk érvényes biztosítási ajánlatunkat, amit kinyomtatva már tudjuk igazolni kötelező biztosításunk meglétét.

A fenti lépések után a kötelező biztosítási kötvényt és az esedékes biztosítási díjról a számlát a biztosító már direktben fogja megküldeni a szerződő részére, a szerződéskötéskor választott módon: elektronikusan, vagy postai úton.

Amennyiben szeretnénk leellenőrizni az online kalkulátor által adott díjakat, érdemes azokat a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által üzemeltetett díjnavigátorral (dijnavigator.hu) is kiszámoltatni: az oldalt az online kötelező biztosítási díjszámítások ellenőrzésére hozták létre még 2010-ben, és az általa adott díjak etalonnak számítanak a kötelező biztosítási piacon.

  

*