Túlságosan olcsó a kötelező 2012-re?!

A kötelező biztosítás 2012. évi átlagdíja 14 ezer forint alá csökkent, a piacvezető Netrisk.hu 2012. évi átlagdíjai az első napi mérései alapján csupán 12.600 forint volt. Természetesen minden ügyfél szeretne minél kevesebb díjat fizetni, de ilyen díjszintek mellett pár ezer forintos megtakarítás reményében sokan már nem váltanak biztosítók, mivel egy félrecsúszott adminisztráció miatt akár több tízezer forintos fedezetlenségi díjat is megfizethet az óvatlan ügyfél.

Mivel járhat a túlságosan olcsó kötelező biztosítás 2012. évre?

Akár biztosítók kivonulása, eladása is szóba kerülhet ebből a biztosítási módozatból. Nem titkolt, hogy a jelenlegi díjszintek mellett nem lehet nyereséges a kötelező biztosítás üzletága, csak keresztértékesítések révén tudják a biztosítók esetleg fedezni a várható veszteségeket. Kisebb biztosítók esetében nem elképzelhetetlen, hogy 1év alatt jelentős veszteséget termel az üzletága, ezért azt vagy eladják másnak (ha lesz rá vevő) vagy egyszerűen felszámolják és kivonulnak belőle.

Szolgáltatási színvonal romlása is bekövetkezhet akár. Ha nem elég a biztosítónak a beszedett díjak a kárkifizetésekre és a járulékos költségekre, akkor költségcsökkentési lépéseket kell tennie. Ha ez bekövetkezik, akkor az akár szolgáltatási színvonal, kárrendezési problémákhoz is vezethet, amely esetben végső soron a PSZÁF avatkozhat közbe. Mivel ez egy lassú folyamat és az évi eleji bevételek miatt csak később jelentkezhet, ezért ennek hatása az év második felétől várhatóak a piacon, ha bekövetkeznek.

Csőd. Legdrasztikusabb folyamat. A MÁV-Biztosító esete kapcsán hozott Legfelsőbb Bíróság döntés alapján a károkozó személye is perelhető az okozott kár megtérítése miatt, még akkor is, ha volt érvényes és díjjal rendezett szerződése. Ha egy ilyen eset bekövetkezne, az azóta felállított Kártalanítási Alap nyújthatna védelmet az ügyfelek számára, ahova a biztosító az árbevételük 6%-át fizetik be. Mivel a kötelező biztosítás 2012. évi díjbevétel nem fogja meghaladni a 90 milliárd forintot, ezért az alapban lévő összeg nem fogja elérni a 6 milliárd forintot, amely nem biztos hogy elégséges fedezetet nyújtana egy ilyen tipusú esemény bekövetkezése kapcsán.

Mit tehetnek az ügyfelek?

Válasszanak körültekintően biztosítót! Csábító a nagyon alacsony kötelező biztosítás 2012. évi díja, de érdemes lehet a nagyobb társaságak ajánlatai közül választani, mivel ott a fentiekben vázolt - jelenleg csupán fikció - kevésebb valószínűséggel következhet be.

*